Čo je Gravel bike a pre koho je určený ?

Gravel bicykel je univerzálny, pohodlný bicykel pre zákazníkov,  ktorí chcú a budú jazdiť prevažne po asfaltových, ale aj štrkových, lesných spevnených cestách a chodníkoch. Gravel je mix cestného, trekingového a cyklokrosového bicykla. Na jednej strane je cyklokrosový bicykel, určený na vysoký výkon v časovom horizonte asi 1 hodiny, Gravel je svojou geometriou stavaný tak, aby ste na ňom zvládli najmä dlhšie výlety.

Fuji Jari 1.3 Carbon 2021

Pre koho je Gravel určený ?

Gravel využije hlavne cyklista, ktorý býva vo vhodne zasadených podmienkach, kde neprevažujú vysoké pohoria ani úplné nížiny. Ideálnym prostredím pre využitie gravelu sú Malé Karpaty, okolie rieky Moravy, Považie, ale aj južné Slovensko. Gravel ocenia aj vyznávači viacdennej cykloturistiky s prespaním. Cestovatelia či dovolenkári, by mali voliť Gravel na dovolenku pri mori, kde plánujú spoznávať okolie. Cieľová skupina cyklistov hľadajúcich Gravel, sa vo veľkej miere prekrýva so skupinou hľadajúcich cyklokrosový prípadne krosový bicykel. Pri vysokohorskej turistike Vám na Gravel bude chýbať prevod, ktorý by hravo zvládol najnižšie prevody.

Výhody a nevýhody Gravel bicykla

Trieda Gravel vám jednoducho prirovnáme k SUV autám. Gravely sú univerzálne SUV, ktoré využijete v zime v náročnejších podmienkach, na ktoré je určené, ale je to bezpečné väčšie auto na každý deň. SUV je univerzálnejšie a zoberie vás všade bez toho aby ste mali extra 4×4 auto s vysokou spotrebou, väčšinu času zaparkované v garáži čakajúc na svoju príležitosť. Gravel vás bezpečne povozí po asfaltových cestách, šštrkových a lesných cestách po lúkach aj mneších koreňoch a nerovnostiach.

Výhody:

  • možnosť prepravovať veľké objemy batožiny
  • vysoká kompatibilita pri montáži doplnkov a príslušenstva – predpríprava pre nosiče, blatníky
  • ideálna voľba pre cyklistu ktorý nechce alebo nemôže mať 2ks bicyklov
  • pri obutí cestných plášťov výborná alternatíva voči komfortnému cestnému bicyklu
  • možnosť použiť aj širšie plášte vďaka širšej prednej a zadnej stavbe bicykla
  • pohodlný posed
  • možnosť použitia ja na cesty aj na rodinné výlety
  • komfortný prejazd poliami, cestami aj lesom

Nevýhody:

  • vyššia hmotnosť, niekedy nie atraktívny dizajn oproti cestnému a cyklokross bicyklu
  • keďže ide o trendovú a žiadanú novinku často nedostatok veľkostí
  • ešte stále nie dostatočne široká ponuka modelov, ale výber začína už od 1100 eur
  • oproti cestnému mierne horšie vlastnosti pri jazde po cestách a oproti horskému bicyklu horšie jazdné vlastnosti v teréne

 

Prečo si vybrať Gravel a nie cestný bicykel ?

Dôvod prečo vlastniť Gravel a nie cestný bicykel vidím v univerzálnosti použitia a ako vhodnú alternatívu pre zákazníkov, ktorý z finančných alebo skladových dôvodov si nemôžu dovoliť vlastniť viac kusov bicyklov. V prípade Gravel môžete pri prezutí alebo zakúpení cestného setu kolies, Gravel jednoducho zmeniť na pohodlný cestný bicykel. Taktiež Vám Gravel ponúka možnosť absolvovať rodinný výlet v ľahšom teréne, čo v prípade cestného bicykla nie je možné. Gravel má širšiu prednú aj zadnú stavbu a môžete použiť dokonca aj širšie, pohodlnejšie plášte ako pri krosových bicykloch, ktoré oceníte pri dlhších výletoch v mierne členitejšom teréne.

Ako si vybrať správny model ?

Značka Cube, ktorú predávame v Banskej Bystrici ponúka niekoľko modelov od 1000 – 4000 eur. Najlepší pomer ceny, dizajnu, použitých komponentov a dopytu vidím v tomto modelovom roku u značky Cube typ Nuroad c62 pro v cene 2049 eur a Nuroad EX v cene 1449 eur. Ďalším našim tipom je Fuji model Jari 1.1. a Jari carbon 1.3 v cenách 2270 eur a 2700 eur. Ďalšie gravel modely nájdete TU.

 

Pre budúcich zákazníkov Gravel môže byť zaujímavý bike cyklokrosový. Je vhodný pre športovejšie založených cyklistov ktorý neplánujú využívať možnosť úchytov batožiny a nechcú využívať blatníky, ale radi by využívali výhody Gravel bicykla, ale nevedia sa stotožniť s častokrát špecifickým dizajnom a vyššou váhou Gravel a preto by zvolili bike cyklokrosový.

Keby som si vyberal bicykel pre seba, tak moja osobná voľba je model Cube cross race c62 SLT alebo c62 SL + set cestných kolies. Ale ja som vysolvene cestný cyklista. Pre viac otázok ohľadom výberu Gravel biku nás neváhajte kontaktovať telefonicky alebo mailom priamo na našich predajniach.

Váš tím Legendsport.sk

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz